Upriličena svečana promocija diplomanata i magistranata Univerziteta u Tuzli

Na platou ispred Kampusa Univerziteta u Tuzli u subotu, 27.6.2015. godine, upriličena je promocija diplomanata i magistranata koji su svoje školovanje završili u akademskoj 2014./2015. godini.


Foto: RTV SLON
Foto: RTV SLON

Diplome je dobilo 686 diplomanata i 152 magistra koje su svoje školovanje završili u akademskoj 2014./2015. godini na tuzlanskom univerzitetu. Većina onih koji su završili ovo poglavlje života, iako znaju kakva je situacija u državi, za sada nema namjeru napuštati Bosnu i Hercegovinu. Pokušat će svoje znanje iskoristiti na domaćem terenu, prenosi RTV SLON.

– Valjda je to jedan novi početak, trebalo bi to značiti, pa idemo dalje, kaže Aida Idrizović, magistrica rudarstva.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Almir Mehičić, završio je Tehnološki fakultet. Kaže da ako bude imao ovdje priliku, ostaje u Bosni i Hercegovini.

Optimistični su, kada je u pitanju zaposlenje ili dalje školovanje.

– Ovo je jedan korak u budućnost, ovo nije kraj, postoji magistarski, pa doktorski studij, za to smo se školovali od osnovne škole. Ovo je bio san, kaže Nerma Kantić, bachelor primijenjene biologije.

Eldar Hurić, bachelor novinarstva ističe da bi mu diploma trebala pomoći u zaposlenju, te da neće napuštati zemlju.

– Da mi otvori nova vrata u daljem životu, u daljem školovanju, možda se opet vratim na univerzitet. Nemam ambicije da idem iz zemlje, ističe on.

U svom obraćanju rektor tuzlanskog univerziteta izrazio je posebnu radost što je ova promocija upriličena u Kampusu Univerziteta koji će, u dogledno vrijeme biti sjedište ove ustanove, odnosno gdje će u budućnosti biti smještena većina fakulteta. To bi trebalo doprinijeti boljem obrazovanju na ovom univerzitetu.

– Mi ćemo sa svoje strane učiniti sve, posebno u periodu koji dolazi da u nastavne planove i programe studenata na svim studijskim programima, posebno na prvom ciklusu povećamo studentsku praksu i naš nastavni rad učinimo što je moguće primjerenim i bližim potrebama rada, kaže Enver Halilović, rektor Univerziteta u Tuzli.

Ministrica obrazovanja, nauke, kulture i sporta TK Mirsada Begović poručila je diplomantima i magistrima da ne gube nadu u bolje sutra, da odbrane obraz diploma koje su dobili i da pokušavaju prevazilaziti prepreke koje će im dolaziti, bilo kroz posao ili dalje školovanje, ali i život generalno.

– Današnjim diplomcima i magistrima također poručujem da iskoriste na najbolji način svoje znanje, svoje kompetencije u svojoj zajednici, u svojim porodicama, da u životu rade što žele, vole i u tome će biti najuspješniji, naglasila je ona.

Također je poslana poruka i nada da će ovi viskoobrazovani mladi ljudi biti vjetar u leđa zajednici u prevazilaženju krize i svih prepreka koje pred bh. društvom stoje. Upravo visokoobrazovane osobe moraju istrajati na tom putu i borbi, za bolje sutra.

(RTV SLON)