UNTZ: Studenti Pravnog fakulteta najbolji na Futura Moot Court takmičenju

Pravni fakultet Univerziteta u Tuzli učestvovao je na četvrtom Futura Moot court takmičenju iz oblasti poznavanja Evropske konvencije o osnovnim ljudskim pravima i slobodama, te jurisprudencije Evropskog Suda za ljudska prava.


Futura Moot Court

Kao i prethodnih godina takmičenje je organizovano od strane svjetski priznate organizacije Civil rights defenders, koja ima za cilj odbranu građanskih i političkih prava.

Ove godine, takmičenje je trajalo od 03. do 05. jula, a sva suđenja su održana na Općinskom sudu u Travniku, i to pred eminentim sudijama Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, Apelacionog suda Srbije, te sudijama iz Hrvatske.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Studenti Pravnog fakulteta u Tuzli su predvođeni akademskim trenericama Almirom Smajić (asistenticom) i Irmom Mešić ostvarili veoma zapažene rezultate. Prije svega, studenti su na takmičenju u Travniku osvojili nagradu za “Najbolji pisani podnesak” , a pored toga se tim u sastavu Amela Palavrić, Maida Hadžić, Amina Zukić, Mirha Husić, Ermin Prijić, Faruk H. Avdić i Mirza Mustafagić izvrsno predstavio i na simuliranim suđenjima pred Evropskim sudijama gdje nisu imali apsolutno nijedan poraz.

Futura Moot Court 1

Naime, studenti Pravnog fakulteta, Univerziteta u Tuzli, su ostvarili do sada nezapamćen uspjeh, kako navode organizatori takmičenja. Iako je do sada praksa pokazala da je bodovna razlika između 1. i 2. mjesta svega nekoliko bodova, Evropske sudije su odlučile da su studenti Pravnog fakulteta u Tuzli ove godine daleko ispred svih ostalih, pobjedivši drugoplasiranu, ekipu Zenice, sa više od 30 poena razlike. Ovime je Pravni tim Tuzla ostvario pravo na učešće u Regionalnom Moot Court takmičenju koje će biti održano u martu 2016. godine.

Prve reakcije nakon ovako velikog rezultata iznio je Mirza Mustafagić, jedan od studenata iz pobjedničkog tima.

– Prije svega, moramo napomenuti da smo jako ponosni jer smo dobili posebne pohvale od strane Evropskih sudija, kako za naše izlaganje tako i za iznesenu argumentaciju. Nama kao studentima to puno znači zbog budućeg napredovanja. Smatramo da su mladi i pametni ljudi ono što treba Bosni i Hercegovini, a mi ćemo uraditi sve da opravdamo ime naše države na regionalnom takmičenju naredne godine u Hrvatskoj, navodi Mustafagić.

(STUDOMAT.ba)