Univerzitet SSST dobitnik saudijskog granta od 10 miliona dolara

Sarajevo School of Science and Technology (SSST) dobitnik je granta vlade Saudijske Arabije od deset miliona dolara (18 miliona KM) namijenjenih za institut za naučnoistraživački rad u oblasti medicinskih nauka i informacionog sistema.


Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba
Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba

Osnivač i rektor Univerziteta SSST Ejup Ganić kazao je tim povodom novinarima da su ta sredstva namijenjena za izgradnju modernog kompleksa naučnoistraživačkog instituta i kupovinu početne opreme neophodne za rad i razvoj planiranih aktivnosti, prvenstveno u oblastima medicinskih nauka i informacionih tehnologija, prenosi portal Klix.ba.

– Ovaj projekt će nam omogućiti da zaposlimo stotinu vrhunskih stručnjaka koji se vraćaju iz inozemstva ili su u BiH. Naše ambicije su velike, ne želimo biti samo prvi u BiH. Želimo biti prvi u jugoistočnoj Evropi. Posvećeni smo kvaliteti, kazao je.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Najavio je da će u novoj akademskoj godini SSST osigurati 30 stipendija iz raznih oblasti, namijenjenih za odlične studente skromnog materijalnog stanja.

Istaknuo je višestruki značaj spomenutog projekta i konkretne suradnje ne samo za Univerzitet SSST nego i za nauku i razvoj BiH.

Ambasador Saudijske Arabije u BiH Hani bin Abdullah Moeminah zvanično je objavio vijest o dodjeli finansijskih sredstava Univerzitetu SSST u iznosu od deset miliona dolara za institut za naučnoistraživački rad.

Naglasio je da će u narednom periodu biti potpisan protokol o suradnji, kojim će biti regulirani detalji vezani za početak i tok gradnje tog objekta.

Spomenuti projekt svrstava Univerzitet SSST među najznačajnije i najutjecajnije obrazovne ustanove i naučnoistraživačke centre u regiji, te otvara ogromne mogućnosti za razvoj obrazovanja, nauke i tehnologije, internacionalnu suradnju i razmjenu te angažiranje velikog broja domaćih i stranih stručnjaka.

U susretu s novinarima jučer je istaknuto da će novi institut nositi ime kralja Selmana, koji je u proteklom periodu umnogome pomagao narodu BiH i obnovi ove države. Istaknuta je i ukupna pomoć i doprinos Kraljevine Saudijske Arabije Bosni i Hercegovini i njenom narodu.

(FENA/Klix.ba)