Tuzlaci se usprotivili otvaranju novih studija privatnog univerziteta u gradu

U organizaciji nekoliko udruženja sa područja Tuzlanskog kantona jučer je u Tuzli upriličeno potpisivanje peticije kojom se zahtjeva poništenje odluke kojom Vlada TK daje saglasnost Univerzitetu u Travniku za organizovanje studija na području TK.


Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

Kako je navedeno u odluci Vlade TK, riječ je o studijima Pravnog fakulteta i Fakulteta za menadžmeni i poslovnu ekonomiju, a koji djeluju pod okriljem pomenutog univerziteta.

Članica Omladinskog pokreta “Revolt” Lejla Klimentić kaže da je, u trenutku kada na području TK ima registrovanih hiljadu nezaposlenih pravnika, potpuno apsurdno dati mogućnost otvaranja još jednog fakulteta u Tuzli, a koji bi “proizvodio” kadar ove struke.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

– Nama privatni univerziteti ne trebaju, jer imamo sasvim dovoljne kapacitete na Univerzitetu u Tuzli. Svim silama se borimo da obezbjedimo bolju budućnost našoj omladini koja će svojim trudom i radom završiti fakultet. Svi smo svjesni načina na koji funkcionišu privatni fakulteti u našoj zemlji, kaže Klimentić.

Pored Revolta kao organizatori ove akcije se potpisuju još i Udruženje građana “Front”, Sindikat solidarnosti TK, Neformalna grupa građana “Srebrenik je naš” i Pokret građana Gračanice.

Inače, odluka Vlade TK na “nož javnosti” naišla je nakon saznanja da je riječ o privatnom univerzitetu na kojem je premijer TK Bego Gutić prije dva mjeseca odbranio magistarski rad na temu “Krivično pravni i krivično procesni aspekt organizovanog kriminaliteta”, prenosi portal Klix.ba.

– Mi se oštro borimo protiv ovakve odluke Vlade TK. Ovdje je riječ o vraćanju određenih usluga, jer svi znamo da je na tom univerzitetu premijer Bego Gutić magistrirao. Nikad gore stanje u TK nije bilo, a nikad više nismo imali doktora, magistara, docenata i inžinjera. To vam govori o kvalitetu tih njihovih stečenih diploma i stručnosti osoba koje ih posjeduju, smatra predsjednik Sindikta solidarnosti TK Sakib Kopić.

Kako ističu organizatori, po završetku akcije peticija će biti proslijeđena na adresu Vlade TK.

(Klix.ba)