Sudija Frank J. LaBuda održao seminar na Pravnom fakultetu Univerziteta u Travniku

U četvrtak, 22.10.2015. godine, na Pravnom fakultetu Univerziteta u Travniku sudija Frank J. LaBuda održao je seminar o pravnom sistemu u Sjedinjenim Američkim Državama.


labuda predavanje

Sudija LaBuda je sudija na najvišem trial level sudu u saveznoj državi New York. Na tu funkciju izabran je 1997. godine. Više od 160 njegovih presuda su objavljene i predstavljaju pravni precedent. Ustanovio je dva specijalizirana suda: Sud za drogu te VetTrack, sud koji procesuira krivične prestupnike sa posebnim potrebama kao rezultat službe u vojnim snagama SAD-a. Njegova pravnička karijera pokriva preko četiri decenije. Uvaženi je predavač i predavao je u brojnim državama svijeta.

Neke od tema o kojima je sudija LaBuda govorio su: Pregled pravnog sistema i sudova u Sjedinjenim Američkim Državama, Krivični postupak: od hapšenja do suđenja sa porotom, Ustavna prava građana u SAD-u prema državi i prema policiji, Uloga civilnog društva u jačanju vladavine prava –  Iskustva u SAD-u. Na kraju seminara svim učesnicima podijeljeni su certifikati.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Pravni fakultet Univerziteta u Travniku je organizovanjem seminara još jednom pokazao spremnost da ulaže u obrazovanje studenata te da ostvaruje saradnju sa stručnjacima iz prakse u zemlji i inozemstvu, sve u cilju doprinosa razvoju pravne nauke u Bosni i Hercegovini, saopšteno je na zvaničnoj stranici Fakulteta.

(STUDOMAT.ba)