Premijer pozvao Nedžada Ribića da odustane od ispisa s fakulteta

U svoje ime, kao nekadašnji student, ali i kao premijer Tuzlanskog kantona Bego Gutić je danas na sastanku pozvao Nedžada Ribića da odustane od namjere ispisa s Mašinskog fakulteta Univerziteta u Tuzli.


nedzad ribic1
– Svjestan sam problema na Univerzitetu koji se moraju sistemski rješavati, a u što će se Vlada Tuzlanskog kantona u narednom periodu, bez želje da se miješa u akademsku autonomiju Univerziteta, morati uključiti, rekao je premijer Gutić.

Najavio je da će se već do naredne akademske godine uraditi novi zakon o visokom obrazovanju Tuzlanskog kantona.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Nama nije cilj urušavati fakultet, ali stvari se konačno moraju početi rješavati, rekao je Nedžad Ribić, student Mašinskog fakulteta Univerziteta u Tuzli, koji je nakon 54 položena ispita, samo ispit prije diplomskog rada, razočaran stanjem na Fakultetu podnio zahtjev za ispis s ove visokoškolske ustanove.

Kaže da nije on jedini ovakav slučaj.

– Možda jesam jedini kojem je ‘film pukao’ ispit prije kraja, ali sličnih slučajeva je bilo i ranije i ima ih i trenutno, samo se o njima nije pričalo, dodao je Ribić.

Najavio da će svoj studij završiti na nekom drugom univerzitetu u Bosni i Hercegovini.

– Negdje drugo ću prije položiti razliku predmeta i diplomirati nego ovdje završiti jedan ispit, koji je, indikativno, jedan od zadnjih ispita koji polaže većina studenata ovog fakulteta, poručio je.

Premijer je više puta istakao da je svjestan situacije i stanja u kojem se Ribić našao.

– S obzirom na dosadašnji uspjeh i ostvarene rezultate studenta, ne mogu reći da je do studenta”, rekao je premijer Gutić i još jednom Ribića pozvao da razmisli o povratku na “naše mašinstvo“, saopćeno je iz Ureda za zajedničke poslove kantonalnih organa Tuzlanskog kantona.