Fondacija Hastor: Novi ugovori o stipendiranju za učenike i studente iz Goražda

Pod sloganom "Obrazovanje je izbor pobjednika" Fondacija "Hastor" godinama stipendira učenike i studente širom BIH. Potpisani su ugovori o dodjeli stipendija učenicima osnovnih i srednjih škola u Goraždu, njih 54 te učenicima iz Foče, Višegrada, Prače, Ustikoline i Rogatice.


fondacija hastor

– Poslije godinu dana ponovo dolazim da potpišemo ugovore, da pomognemo roditeljima da svoju djecu školuju kako bi postali akademski građani. Ove godine na području Goražda došao sam sa 54 ugovora za učenike osnovnih i srednjih škola. Što se tiče studenata oni su već punoljetni i za sebe će potpisivati ugovore tako da ta brojnost je posebna. Međutim Fondacija “Hastor” je ove godine povećala brojnost stipendista tako da ćemo stipendirati 1714 učenika osnovnih i srednjih škola te studenata. Na web stranici Fondacije “Hastor” mogu se pronaći informacije kako se može postati stipendista Fondacije. Stipendista može postati svako onaj ko je učenik, dobro uči a ima slaba materijalna primanja, pojasnio je Ramo Hastor, volonter Fondacije.

On je dodao da samo školovani mladi ljudi mogu pomoći da se u BiH bolje živi.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Fondacija “Hastor” svojim stipendistima obezbijeđuje 12 stipendija godišnje, a učenici i studenti koji ostvare bolji uspjeh u odnosu na prošlu godinu, ostvaruju pravo i na 13-tu stipendiju.

– Neki od stipendista ove fondacije već su postali akademski građani BiH, kaže Muhamed Pleh direktor STŠ “Hasib Hadžović”.

Direktori osnovnih i srednjih škola sa područja BPK-a također su potpisali ugovore, jer su supotpisnici ugovora sa roditeljima djece. Visina stipendija za učenike osnovnih škola iznosi 100 KM mjesečno. Učenici srednjih škola dobijaju stipendiju u iznosu od 150 KM i također imaju pravo na bonus stipendiju.

Studenti na fakultetima dobijaju stipendije u visini od 250 KM i za njih važi bonus stipendija ukoliko ostvare prosjek iznad 8.

– Pohađam SSS Džemal Bijedić. Stipendista sam već pet godina i stipendija mi puno znači u školovanju. Odličan sam učenik, kaže Azra Korjenić.

Fondacija “Hastor” stipendira veliki broj učenika čija je materijalna situacija izuzetno teška, no i pored toga, stipendisti su uglavnom odlični učenici, a neki će vjerovatno biti i učenici generacije.

Ova Fondacija pored stipendiranja omogućava učenicima i da volontiraju nakon završene srednje škole u ovoj Fondaciji.

(Klix.ba)