Ambasadori Češke, Poljske, Mađarske i Slovačke održali predavanje na IUS

Na Internacionalnom univerzitetu u Sarajevu (IUS) jučer, 8. marta 2016. godine, održana je 16. sesija "Priče ambasadora".


ius zgrada

Počasni gosti ove sesije su bili:

  • Nj.E. Jakub Skalnik, ambasador Češke Republike u BiH
  • Nj.E. Andrzej Krawczyk, ambasador Poljske u BiH
  • Nj.E. Jozsef Negyesi, ambasador Mađarske u BiH
  • Nj.E. Jan Psenica, ambasador Slovačke Republike u BiH.

Tema predavanja bila je: “V4 regionalna kooperacija, EU integracija i njen značaj za Zapadni Balkan”.
Višegradska skupina (Višegradska četvorka) ili skraćeno “V4”, je naziv udruženja četiri srednjoevropske države Mađarske, Slovačke, Češke i Poljske. Skupina je dobila ime po mađarskom dvorcu Višegradu (mađ. Visegrád), koji je odabran iz historijskih razloga. U istom dvorcu su se 1339. godine sastali vladari Bohemije, Poljske i Mađarske, Ivan Slijepi, Kazimir III. Veliki i Karlo I. Robert. Vizija ovog udruženja bivših socijalističkih srednjoevropskih zemalja temelji se na zaštiti zajedničkih privrednih interesa, te poticanju slobodne trgovine, razvoja prometne infastrukture i saradnje na energetskom planu. Udruženje ove godine slavi 25 godina od postojanja, a inicijator njegovog osnivanja bio je tadašnji čehoslovački predsjednik Vaclav Havel, vođa poznat po uzornim humanističkim i demokratskim uvjerenjima. U junu svake godine po kružnom sustavu izmjenjuje se država koja predsjedava skupinom. Ove godine Češka predsjedava skupinom.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Predavanje o “V4” je privuklo veliki broj gostiju, a naročito studenata političkih nauka i međunarodnih odnosa. Nakon izlaganja i prezentacije ambasadora, uslijedila je zanimljiva diskusija, kojom prilikom su studenti i profesori postavljali pitanja o ovoj aktuelnoj i savremenoj temi.

Uvaženim gostima su doček na IUS-u upriličili rektor, prof. dr. Yücel Oğurlu, sa svojim saradnicima. Posjetu i predavanje ambasadora Češke, Poljske, Mađarske i Slovačke IUS-u organizovao je Ured za međunarodne odnose IUS-a, u saradnji sa Ambasadom Češke u BiH, te vanr. prof. dr. Mojmirom Sablovičem, sa programa Međunarodno poslovanje i finansije IUS-a, koji je inače, porijeklom iz Češke Republike, stoji u saopštenju IUS PR Office-a.

(STUDOMAT.ba)