10 miliona dolara od Saudijskog fonda za razvoj za Istraživački institut SSST

Potpisivanjem memoranduma o razumijevanju, upriličenim jučer u Sarajevu Bosne i Hercegovine i Saudijskog fonda za razvoj, odobrena su grant sredstva u iznosu od 10 miliona američkih dolara za izgradnju i opremanje Istraživačkog instituta "Kralj Salman bin Abdulaziz" na Univerzitetu Sarajevska škola za nauku i tehnologiju.


SSST logo cover

Memorandume su potpisali zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda i potpredsjednik Saudijskog fonda za razvoj Yousef bin Ibrahim Al-Bassam.

Kompleks Istraživačkog instituta, kako je rekao Bevanda, bit će namijenjen za naučnoistraživački rad u oblasti medicinskih nauka i informacionih sistema.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

– Osim što će u ove dvije oblasti biti podignuta kvaliteta znanosti i školovanja, istovremeno će biti otvoren prostor za zapošljavanje većeg broja naučnih radnika, kazao je Bevanda.

Potpredsjednik Al-Bassam naglasio je značaj memoranduma, koji će doprinijeti razvoju visokog obrazovanja u BiH.

Rektor Sarajevske škole za nauku i tehnologiju prof. dr. sc. Ejup Ganić kazao je da će odmah početi s radom te da su već odabrali desetak ljudi koje će zaposliti tokom ovog mjeseca.

Za godinu dana, dodao je, očekuju da će završiti neke ključne postavke, a da će kompletan projekt izgradnje i nabavke opreme Istraživačkog instituta biti završen najkasnije za dvije godine.

(AKTA)